Masterclass Straatkracht (jeugd & criminaliteit)

Op aanvraag | hele dag | locatie: Vianen (5,25 SKJ accreditatiepunten)

“The future depends on what you do today”

jeugdaanpak, jeugdoverlast aanpakWe kunnen in de toekomst kijken! Dit klinkt te mooi om waar te zijn, want als we nu alles weten, wat zouden we dan anders doen om de toekomst positief te laten verlopen? Toch ligt dit niet ver bij de waarheid vandaan. Wanneer we kijken naar hedendaagse casuïstiek rondom bijvoorbeeld het afglijden van jeugd, ondermijning, criminaliteit en het erfrecht op armoede, zien we doorgaans tal van overeenkomsten die een negatieve invloed hebben gehad op de ontwikkeling van een kind. Vaak is er in de jonge jeugd al sprake van stresserende factoren wat (mogelijk) leidt tot risicogedrag.

Onze hedendaagse ondermijners en criminele subjecten kennen vele overeenkomsten. Massaal proberen gemeenten en overheid grip te krijgen op ondermijning. Steeds meer wordt regie gepakt op het onderwerp en ontstaan er mooie samenwerkingsverbanden. In hoeverre wordt er echter bij stilgestaan dat kinderen en jongeren van nu de ondermijners van de toekomst zijn? Op welke manier wordt er aandacht besteed aan de jeugd van nu en zijn er strategieën die ons kunnen voorbereiden op de toekomst? Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat minder jongeren afglijden en volwaardige kansen behouden in de maatschappij?

Masterclass Straatkracht is ontstaan vanuit de doelstelling om de verleiding van de straat zo veel als mogelijk tegen te gaan door het inzetten op beschermende factoren. Daarbij zijn we van mening dat we niet in staat zijn om alle risico’s weg te nemen in het leven van kinderen, maar kunnen we ze wel een dosis kracht meegeven.

Docent“In de afgelopen 15 jaar heb ik ruime expertise opgebouwd op het gebied van jeugd&criminaliteit en zorg&veiligheid. Tijdens deze masterclass neem ik u mee in de wereld van beschermende factoren en op welke wijze u deze kunt gebruiken om weerbaarheid en veerkracht te vergroten bij kinderen”, aldus docent en expert – Sandy den Haan.

 

Doel

In de afgelopen decennia is er binnen het Nederlandse zorgsysteem veel aandacht geweest voor risicofactoren. We hebben een systeem ontwikkeld waarbij er ingegrepen wordt wanneer de zorgen te veel toenemen. Er staan vele zorgpartijen klaar om onze jeugd op te vangen, wanneer ze vallen. Het probleem is alleen dat wanneer ze vallen, we vaak al te laat zijn. Met de toenemende zorgen over de oplopende jeugdzorgkosten, dienen we op een andere manier te gaan werken.

Gemeenten worden daarnaast ook geacht steeds meer verantwoordelijkheid te nemen in de aanpak van ondermijning. De constructies zijn doorgaans gericht op het herstel van gezag en er integraal voor zorgen dat ondermijnende activiteiten worden gestopt. Echter, is er voldoende aandacht voor de volgende generatie, de kinderen wiens ouders ondermijnend en onaantastbaar lijken te zijn?

 • We bieden in deze masterclass een kans om anders te leren kijken naar hedendaagse problematiek. Een denkwijze over waarom het zo belangrijk is om in te zetten op beschermende factoren en tot welke resultaten dit kan leiden in de toekomst.
 • Deze masterclass geeft een echte integrale, toekomstbestendige blik op zorg & veiligheid, waarbij nadrukkelijk aandacht is voor ondermijning en risicojeugd.
 • Na deze masterclass weet je welke partijen noodzakelijk zijn in de aanpak voor de toekomst, heb je meer kennis over criminogene factoren en intergenerationele overdracht en heb je brede kennis over welke regievormen een gemeente kan oppakken.

Deze masterclass kan op verzoek ook aangepast worden aan de problematiek binnen gemeenten. Met een incompany training op maat gaat men concreet aan de slag met de praktijksituatie.

Programma

In de masterclass Straatkracht leer je middels prikkelende oefeningen, praktijkvoorbeelden en persoonlijke ervaringen, anders kijken naar en denken over hedendaagse problematiek.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Kennismaking & quiz
 • Het criminele brein en risicofactoren
 • Theoretisch kader beschermende factoren
 • Scenario denken en beschermde wereld bouwen
 • Signaleren van kansen
 • Tegeltjeswijsheid

Voor wie

De masterclass Straatkracht is speciaal ontwikkeld voor:

 • Iedereen die in hun dagelijkse werkzaamheden de doelgroep jeugd in hun werkzaamheden of portefeuille heeft. Van preventie tot aan repressie, van uitvoering tot aan beleid en management.
 • Iedereen die net als wij passie heeft om jeugd uit de criminaliteit te willen houden, om ze zodoende een stabiele en volwaardige toekomst te bieden.

Datum & Kosten

De masterclass Straatkracht wordt gegeven in 1 dag (2 dagdelen) en wordt incompany aangeboden.
Groepsgrootte: min. 8/max. 10 deelnemers per groep

 

Incompany

Wist u dat?

 • De masterclass Straatkracht ook incompany wordt aangeboden, zowel in 1 dag (2 dagdelen) als op maat.
 • Het mogelijk is om een terugkom ‘ochtend of middag’ te organiseren. Op deze manier brengen wij u in de gelegenheid om na afloop van de training het geleerde in praktijk te brengen en hier vervolgens samen op terug te kijken.
 • Wij individuele coaching en begeleiding aanbieden. Ook na het volgen van de Masterclass Straatkracht helpt onze expert Sandy den Haan u graag verder.
 • Wij voorlichting en workshops geven aan groepen en individuen.

Meer informatie over de masterclass Straatkracht, of een offerte op maat ontvangen? Neem contact met ons op, wij informeren u graag verder.

Contact

Heeft u vragen, neem contact met ons op via:
ZZZB Academy
info@zzzbacademy.nl