Training herkennen van luxe goederen/ongebruikelijk bezit
Duur 2 uur | incompany | op aanvraag
“Misdaad mag niet lonen, aanpak jonge aanwas”
Waar in eerste instantie status en aanzien belangrijke onderliggende motieven zijn om in de criminaliteit te stappen, komen mensen en met name jongeren er zeer snel achter dat ze dit inderdaad kunnen verkrijgen door het snelle geld dat het oplevert. Eenmaal geproefd aan het snelle geld, zullen ze niet snel meer stoppen.
Het crimineel verkregen vermogen wordt veelal uitgegeven aan luxe goederen zoals dure auto’s, horloges en haute couture. Verdachten lopen met kleding, schoenen of tassen die duizenden euro’s hebben gekost en dit terwijl ze geen legaal inkomen hebben. Vaak kan je aan de goederen van iemand zien dat er iets niet klopt. Waar voorheen opsporingsinstanties dit niet herkenden en dus ook niet in beslag namen voor een toekomstig wederrechtelijk verkregen voordeel, gebeurt dit inmiddels steeds meer. In een interactieve training leer je luxe goederen herkennen en wat je met de signalen kunt doen. Met de aanpak van jonge aanwas zou het voor jongerenwerkers, docenten, schuldhulpverleners etc. helpen als ze in een vroeg stadium op een eenvoudige manier kunnen zien dat er iets niet klopt.
De training wordt verzorgd door Daniëlle van Nes, voormalig projectleider Designerveiling en Parketsecretaris bij het Openbaar Ministerie. Daniëlle is betrokken bij verschillende projecten op het gebied van ongebruikelijk bezit, afpakken en witwassen en is nu werkzaam als Regisseur Ondermijning bij de gemeente Hilversum. De samenwerking met politie, Openbaar Ministerie, Fiod en douane, bracht haar op het idee om een Designerveilig te introduceren als een initiatief op de vele waardevolle goederen die bleven liggen. Haar Designerveiling werd genomineerd voor de beste overheidsinnovatie van het jaar 2021.
Daniëlle: Door mijn ruime ervaring bij het Openbaar Ministerie en mijn huidige ervaring binnen de gemeente zie ik dat het belangrijk is dat ongebruikelijk bezit wordt herkend. Niet alleen door de opsporingsinstanties maar ook verschillende professionals die veel cliëntencontact hebben. Door ongebruikelijk bezit te herkennen zie je aan de voorkant dat er iets niet klopt.
Doel
Na het volgen van deze training ben je in staat om luxe goederen te herkennen en op de hoogte van de vervolgstappen die je kunt nemen.
Programma
Het programma ziet er als volgt uit:
- Welke merken zijn populaire bij jonge aanwas?
- Hoe herken ik Haute Couture bij verdachten?
- Op welke manieren kan ik dit in beslag nemen?
- Hoe werkt strafrechtelijk afpakken van deze goederen?
- Hoe herken je echt van nep?
- Wat kan ik doen met deze signalen?
Voor wie?
Deze training is ontwikkeld voor:
- Medewerkers van gemeenten, woningcorporaties en burgers, die fysiek contact hebben met de doelgroep zoals o.a. docenten, BOA’s, toezichthouders, woonconsulenten, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers etc.
- Mensen werkzaam in de opsporing, politie en FIOD
De exacte inhoud van de training wordt in overleg afgestemd zodat deze zo goed mogelijk is afgestemd op de praktijk.
Datum & Kosten
De training ‘Herkennen van luxe goederen/ongebruikelijk bezit’ wordt op aanvraag aangeboden. Dit betekent dat de datum, inhoud en groepsgrootte in overleg kan worden afgestemd.
Contact
Heeft u vragen, neem gerust contact met ons op via:
ZZZB Academy
info@zzzbacademy.nl