ZZZB Fundamenttraining (voor woningcorporatie en gemeente)

Incompany | 6 dagdelen 

“Met verschillende brillen kijken naar complexe leefbaarheidsproblematieken in wijken en buurten”

Afbeelding Straatkracht

Door het op maat inzetten van de perspectieven (brillen) Zoet Zuur Zout Bitter werkt de woonconsulent op (pro)actieve wijze aan zelf ontwikkelde werkprincipes voor integraal buurtgericht werken. Deze flexibele aanpak werkt effectief en efficiënt en faciliteert een optimale inzet van netwerkpartners waardoor de leefbaarheid in de wijk stabiliseert en waar mogelijk verbetert.

Het programma is zo opgezet dat per perspectief wordt ingezoomd in een buurt dat de woonconsulent kiest. Naar mate de modules vorderen wordt eerdere inzet van diverse interventies aangepast. De samenhang en het sturen op resultaten en effecten komt doorlopend terug. De laatste module wordt afgesloten met een presentatie van werkprincipes, context en interventies van de gekozen wijk/buurt.

Een praktijkgerichte training op maat, ontwikkeld door ons expertteam dat dagelijks werkzaam is in de wijkenaanpak, zowel vanuit het bestuurlijk- als civielrechtelijk perspectief. Zij weten en zien vanuit eigen praktijk waar de knelpunten en uitdagingen liggen.

Trainers Sietske Gramsma en Wendy van der Krift

              

 

 

Doel

Doel van deze training:

 • Inzicht creëren en het ervaren van de meerwaarde van ZZZB
 • Zelf ontwikkelde werkprincipes die praktisch toepasbaar zijn in het eigen werkgebied
 • Van adhoc reactief casus gericht naar (pro)actief integraal buurtgericht
 • Positieve onderlinge beïnvloeding
 • Optimale samenwerking met netwerkpartners door hen in hun rol te zetten
 • Stabiliseren en waar mogelijk verbeteren van leefbaarheid
 • Meer werkplezier bij langlopende casussen

De kern van de perspectieven ZZZB is dat alle vier de ‘smaken’ een onlosmakelijk onderdeel van elkaar zijn. Wijken en casussen worden op verschillende manieren onderzocht en in samenhang aangepakt. Bij signalen van toename van problemen in een complex of buurt, wordt altijd gewerkt vanuit de vier perspectieven. Zo wordt beoordeeld op welke wijze de instroom kan worden gereguleerd (Bitter), worden overlastgevende huurders en woonfraudeurs aangepakt (Zuur), worden kwetsbare mensen geholpen (Zout) en welwillende bewoners gesteund (Zoet). De volgorde, timing, mate en duur van de vier perspectieven worden in samenhang uitgevoerd (Umani).

Door het op maat inzetten van de perspectieven (brillen) Zoet Zuur Zout Bitter werkt de woonconsulent op (pro)actieve wijze aan zelf ontwikkelde werkprincipes voor integraal buurtgericht werken. Deze flexibele aanpak werkt effectief en efficiënt en faciliteert een optimale inzet van netwerkpartners waardoor de leefbaarheid in de wijk stabiliseert en waar mogelijk verbetert.

Programma

Tijdens de ZZZB Fundamenttraining leert men met verschillende brillen te kijken naar complexe leefbaarheidsproblematiek in wijken. Het opleidingstraject start met een persoonlijke kennismaking en wordt gevolgd door zes modules:

 1. Introductie & kader
 2. Module Zoet
 3. Module Zout
 4. Module Bitter
 5. Module Zuur
 6. Eindopdracht inzet ZZZB

Het programma is zo opgezet dat per perspectief wordt ingezoomd in een buurt dat de woonconsulent kiest. Naar mate de modules vorderen wordt eerdere inzet van diverse interventies aangepast. De samenhang en het sturen op resultaten en effecten komt doorlopend terug, in de laatste module presenteren de woonconsulenten hun werkprincipes voor hun eigen wijk met context en interventies.

Voor wie

De ZZZB Fundamenttraining is speciaal ontwikkeld voor:

Ervaren woonconsulenten, wijkconsulenten, medewerkers sociaal beheer en leefbaarheid.

Datum & Kosten

De ZZZB Fundamenttraining  bestaat uit 6 dagdelen (naar wens in te delen) en wordt incompany aangeboden.

Groepsgrootte: min. 8/max. 10 deelnemers per groep

Incompany

Wist u dat?

 • De ZZZB Fundamenttraining ook op locatie Vianen wordt aangeboden.
 • Het mogelijk is om een terugkom ‘ochtend of middag’ te organiseren.
 • Wij individuele coaching en begeleiding aanbieden. Ook na het volgen van de ZZZB Fundamenttraining  helpen onze experts Sietske Gramsma en Wendy van der Krift u graag verder.
 • Wij voorlichting en workshops geven aan groepen en individuen.

Meer informatie over de ZZZB Fundamenttraining of een offerte op maat ontvangen? Neem contact met ons op, wij informeren u graag verder.

Contact

Heeft u vragen, neem contact met ons op via:
ZZZB Academy
info@zzzbacademy.nl