Blog: trainingsdag woonfraude

Een dag uit het leven van Léonie Vos, Young professional bij Veelzijdig Veilig

De wekker gaat vroeg vandaag. Het is nogal een wereldreis van het Brabantse platteland naar het Gelderse Arnhem. Maar dat mag de pret zeker niet drukken: we verzorgen vandaag namelijk een woonfraudetraining aan woningcorporatie Vivare. De training geef ik samen met collega Sietske, met wie ik zo’n tien maanden heb samengewerkt bij een Tilburgse woningcorporatie.

Er ligt gelukkig al een nieuwe opdracht samen in het verschiet en in de tussentijd mogen we gezamenlijk trainingen geven. In aanloop naar deze trainingsdag hebben we regelmatig contact gehad over de invulling van de training. We hebben ons aanbod afgestemd op de behoefte van de deelnemers. 

Uiteraard arriveren we een halfuurtje eerder, want zo enthousiast als we zijn over onderwerpen als woonfraude, zo treurig worden we van ICT-aangelegenheden als het aansluiten van laptops, schermen en geluidsinstallaties. Gelukkig viel het dit keer goed mee en was het met een kabel en één klik op de knop zo geregeld.

De deelnemers druppelen binnen terwijl wij – onder het genot van een kop thee – de laatste voorbereidingen treffen. Na een voorstelronde gaan we van start. 

Om in te dribbelen in het thema, geven we eerst een korte schets van de verschillende vormen van woonfraude. Tijdens de eerste opdracht kruipen we ook eens in de huid van een woonfraudeur; we brainstormen we over hoe je kunt wegkomen met een hennepplantage op zolder. Er komen mooie ideeën voorbij: elektrisch aangedreven gordijnen om de woning bewoond te doen lijken, amicaal (of juist bedreigend) contact met de buren, inventieve dekmantels voor nachtelijke activiteiten, etc. 

Vervolgens duiken we in de algemene huurvoorwaarden en enkele wettelijke bepalingen. Maken die de aanpak van woonfraude eenvoudiger of staan ze de aanpak juist in de weg? 

De handelingsperspectieven ten aanzien van woonfraude – gesplitst in proactieve, preventieve en repressieve interventies – passeren daarna de revue. We bespreken hoe signalen proactief gegenereerd kunnen worden, wat de rol is van collega’s en buurtbewoners in de woonfraudeaanpak en hoe het proces verloopt naar aanleiding van een melding of signaal. 

Verzadigde hoofden, maar lege magen, dus tijd voor lunch. Een blik uit het raam leert dat het gelukkig prima weer is, want we gaan de wijk in, op ‘wijksafari’. Met de woonfraude-bingokaart in de hand lopen we in twee groepen door verschillende wijken van Arnhem. We lopen observerend door de straten en steegjes, kritisch kijkend naar de woningen en signalen die op woonfraude kunnen duiden. 

Terug op kantoor blikken we terug op de dag. Hoewel de training gelukkig heel verhelderend is geweest, roept het thema nog steeds veel vragen op. Wanneer en waarom zet een corporatie particuliere recherche in? Wanneer is er sprake van ‘het hebben van het hoofdverblijf’? Wat is ‘voldoende bewijslast’? Hoe om te gaan met anonieme meldingen? Deze vragen blijven uiteraard niet onbeantwoord, want de training kent een derde sessie, die binnenkort plaatsvindt. Dan gaan we samen met advocaat Christian Schellekes – wandelende encyclopedie als het aankomt huurrecht – dieper in op de juridische kaders van woonfraude. Er is ook dan weer genoeg te bespreken, dus we kijken er enorm naar uit!  

Aan het eind van de middag stap ik met een voldaan gevoel weer in de auto, op weg naar huis. Hoewel ik tijdens de wijksafari al lang en breed aan mijn dagelijkse stappen ben gekomen, ga ik er ’s avonds nog op uit voor een lange wandeling. Het was een intensieve, maar bovenal geslaagde dag met veel energie van en interactie met de deelnemers.

Ik kijk terug op een leuke, leerzame dag vol energie en interactie!
Léonie Vos

Wil jij dat Léonie en Sietske een incompany training woonfraude verzorgen voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend CONTACT met ons op.

Wil jij de training woonfraude individueel volgen of met een collega? Dan ben je van harte welkom op onze trainingslocatie in Vianen. Schrijf je nu in voor een halve dag of hele dag in september.