We leven momenteel in een vreemde wereld. Alles wat zo normaal was, is niet meer vanzelfsprekend. De gezondheid van alle Nederlanders staat voorop in alles wat we doen. We vechten tegen een gezamenlijke vijand. Het maakt dat we andere keuzes moeten maken, ons flexibel moeten opstellen en bovenal geduldig moeten zijn in tijden van onzekerheid. Thuis blijven is het dringende advies, maar wat betekent dit voor bewoners in kwetsbare wijken?
Iedereen ervaart de opgelegde maatregelen op een andere manier en draagt zijn steentje bij. We passen ons aan, we snappen het.
Senioren zitten allemaal in thuisquarantaine, kleine kinderen mogen alleen nog in de straat spelen en velen ervaren het uitlaten van de hond op dit moment als ‘hèt uitje van de dag’. Corona zorgt voor beperkingen op het gebied van ieders vrijheid, zo ook in de kwetsbare buurten van ons land en dat is buitengewoon zorgwekkend! Want wat als je de maatregelen misschien niet snapt, stress en onzekerheid bijdragen aan wanhoop en het thuis eigenlijk al nooit veilig was? Vanuit de kwetsbare wijken waar we werkzaam zijn, ontvangen we al signalen dat mensen een ‘korter lontje’ krijgen.
Daar waar de psychotische buurman nog werd getolereerd vanuit medeleven met zijn situatie, worden de buren er nu horendol van. Ook deze buurman snapt het misschien niet: hulpverlening kan minder vaak langskomen en er is ook onduidelijkheid over het al dan niet doorgaan van de rechtszaak voor de ontruiming van de woning.
Of geluidsoverlast van jongeren op het plein. Ze staan dan wel op ruime afstand van elkaar, zodat ze geen noodverordening overtreden, maar daardoor moet het geluid van hun JBL box op z’n hardst en worden de omwonenden gek van de muziek.
De overbuurjongen, waarvan buurgenoten al wisten dat het een junk was, is door verveling nog meer drugs gaan gebruiken. Er komen nu steeds meer ‘vrienden’ bij hem aan de deur om mee te ‘scoren’, met burenruzies tot gevolg. De politie wordt gebeld, maar is door toename van het aantal meldingen van overlast, onrust en spanningen in wijken niet heel snel ter plaatse.[1]
De straatroven zijn afgenomen, iets positiefs, maar ook makkelijk te verklaren als er zo weinig potentiële slachtoffers op straat lopen. Maar wat als na de crisis de werkloosheid toeneemt? Met als gevolg dat meer Nederlanders in de schulden geraken, meer Nederlanders zorgen hebben over behoudt van hun huis en spanningen voort duren. Strijden tegen corona is dan misschien voorbij, maar het strijden voor een beter bestaan zal dan net zo hard gevoerd moeten worden. Op de veerkracht en weerbaarheid van de mens zal meer dan ooit een beroep worden gedaan.
Daar waar corona ons enerzijds verbindt in de strijd tegen het virus, daar lopen spanningen in, met name, de kwetsbare wijken met de dag op. Zolang de aangescherpte maatregelen[2] om verspreiding van het virus te voorkomen van kracht zijn, is er een nijpend tekort aan mensen die normaliter in de haarvaten van de wijken zitten en aanvoelen wat er speelt. Kwetsbare wijken kunnen in deze periode hard achteruit gaan, hier schuilt tegelijkertijd het gevaar voor de periode nà corona!
Om te voorkomen dat we straks alleen maar vanuit het werkprincipe dat wij ‘ZUUR’ noemen, moeten optreden om de situatie in de kwetsbare wijken weer te normaliseren, is het van belang dat we de maatschappelijke kracht die nu ontstaat, omarmen en vasthouden om daar na corona de vruchten van te kunnen plukken. Onze werkprincipes Zoet Zuur Zout Bitter werken aanvullend op elkaar en vragen per keer om maatwerk. De periode van nù vraagt om ‘ZOET’. Het stimuleren van de weerbaarheid is essentieel in kwetsbare gebieden en voor onze kwetsbare doelgroepen. Het is niet moeilijk om quick-wins te behalen, maar duurzame acties en mensen stimuleren het juiste te doen in moeilijke tijden, vraagt expertise, wilskracht, creativiteit en passie.
Juist in deze tijden komt het besef ‘we moeten het met elkaar doen!’ Wil je naar aanleiding van deze blog eens een half uurtje gratis met ons sparren? Mail dan jouw contactgegevens naar info@zzzbacademy.nl. Wij informeren jou graag over onze werkprincipes Zoet Zuur Zout Bitter en hoe jij deze kunt toepassen in jouw wijk. Ons expertteam staat voor jou klaar!
[1] https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/24/corona-beinvloedt-werkaanbod-politie.html
[2] https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/23/aangescherpte-maatregelen-om-het-coronavirus-onder-controle-te-krijgen