Blog: Lente Leerkring criminele ondermijning

Lex Speijer, Young professional bij Veelzijdig Veilig maakt kennis met de Lente Leerkring.

  

Negen Brabantse woningcorporaties hebben de handen ineengeslagen en hun verantwoordelijkheid genomen bij de aanpak van criminele ondermijning in wijken. Door een unieke combinatie van maatschappelijke ambities, expertise van betrokken medewerkers en een extern gespecialiseerd bureau, onderscheidt de Lente Leerkring zich sterk in de regio Brabant en Zeeland. Onder voorzitterschap en ondersteuning van Veelzijdig Veilig en de ZZZB Academy nemen bestuurders en betrokken corporatiemedewerkers deel aan de Lente Leerkring criminele ondermijning.

Afgelopen 13 mei was mijn 1e kennismaking met de Lente Leerkring. Tijdens deze fysieke bijeenkomst stond ‘de impact van ondermijning op de organisatie’ centraal. Mijn collega’s Sietske en Léonie verzorgden een presentatie en lieten alle ins & outs zien m.b.t. effectieve en efficiënte “BUURTANALYSE”. Het resultaat, een compleet en overzichtelijk schematisch beeld van een straat/buurt/complex dat in één oogopslag laat zien op welke adressen bijzonderheden bekend zijn. Ook gingen de leden interactief en met elkaar aan de slag om o.a. te definiëren wat ondermijning betekent voor hun persoonlijk en voor de organisatie. De veelzijdige interpretaties en verschillende verhalen resulteerde in waardevolle presentaties en uitkomsten.

Visueel verslag gemaakt door: Sandra Mesman-van Dijk

De impact van ondermijning op de organisatie is enorm, interne bewustwording en het herkennen van signalen is belangrijk! Zelfs de (onder)aannemers van een woningcorporatie kunnen belangrijk zijn in het geheel. Daarnaast mag de samenwerking met externe partners ook niet vergeten worden. Ondermijning is een gezamenlijk probleem, het vraagt om een gezamenlijke visie en een afgestemde aanpak.

Voor de eerste keer in een nieuwe omgeving is altijd even wennen, gelukkig werd ik op een leuke manier geïntroduceerd en voelde ik mij snel op mijn gemak. Ik kijk ontzettend uit naar de leerzame dagen die nog gaan komen en wil de organisatie van de leerkring bedanken voor de leuke en leerzame dag die we hebben gehad.

Lente Leerkring: Wijkprofessionals die afkomstig zijn van verschillende corporaties en gepassioneerd zijn om elkaar verder te helpen en te versterken in de aanpak van ondermijning middels de Zoet Zuur Zout Bitter werkprincipes.

Alwel – Area Wonen – Brabant Wonen – casade – stadlander – thuisvester – Tiwos – Wonen Breburg – zayaz