Weerbare jeugd; een blik op de toekomst

Auteur: Sandy den Haan, Veelzijdig Veilig

I believe the children are our are future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children’s laughter remind us how we used to be
Everybody searching for a hero
People need someone to look up to

….

Deze tekst raakt mij altijd. Erkenning, waardering en positiviteit dragen bij aan de positieve ontwikkeling van het kind. Met deze tekst (wie herkent dit nou niet?) in het achterhoofd ben ik keer op keer van mening dat we het verschil kunnen maken, door vanuit ons gevoel en passie te zorgen voor onze kinderen. 

In de jaren dat ik nu ‘meedraai’ in het veld is mij te vaak duidelijk geworden dat we te laat waren om nog verschil te kunnen maken. Te vaak is gebleken dat alle inzet van gepassioneerde professionals niet meer het gewenste resultaat had. Te vaak ging ook ikzelf wanhopig op zoek naar een nieuwe ingang, een nieuwe denkwijze, een nieuwe interventie om maar door te dringen tot een kind, jongere of ouder. Tot het moment dat ik steeds meer begon te beseffen dat we een pleister op een wond aan het plakken waren, een wond die veelal jarenlang open lag en niet zomaar gehecht zou kunnen worden. 

Het bleef malen, want we moesten toch iets kunnen doen om wel door te dringen, om wel het verschil te maken? Om te zorgen dat jongeren niet afglijden en volwaardige kansen behouden in de maatschappij? Ervoor te zorgen dat ze weerbaar genoeg zijn om niet in een neerwaartse spiraal te belanden richting criminaliteit, zorg en armoede. 

En het antwoord kwam direct, omdat ik zelf als mens namelijk dezelfde behoefte heb. En jij ook en eigenlijk ieder mens op deze wereld, namelijk: liefde, waardering en erkenning. Want met deze drie componenten in het leven, sta je sterk. 

De ultieme vorm van preventie is zorgen dat een mens veerkrachtig is. Dat ze veerkrachtig en weerbaar zijn om risico’s in het leven aan te kunnen en om op cruciale momenten de juiste keuzes te kunnen maken. En dat is dus waar we met zijn allen het verschil kunnen maken! Vanaf jonge leeftijd kunnen we kinderen meegeven dat ze ertoe doen, dat we er voor ze zijn en dat ze ons kunnen vertrouwen. Het is zo simpel! Een kind dat dit namelijk niet heeft geleerd, zal de rest van het leven moeite hebben om dit te leren. Er is schade en veelal wantrouwen en dat los je niet op door een gesprek, een interventie, maar je maakt wel het verschil met menselijkheid en continuïteit van verbinding. 

Afgelopen week stonden we vol trots in code Geel (magazine LIEC/RIEC). Onze visie op weerbare jeugd vanuit onze Masterclass Straatkracht, heeft een mooie bijdrage kunnen leveren aan het programma Homebase in Capelle aan den IJssel. Een programma gericht op vrijetijdsbesteding vanuit school, die met ultieme passie, inzet en doorzettingsvermogen tot stand is gekomen. Met de juiste mensen aan zet, kom je tot fantastische programma’s. Programma’s die zeker het verschil maken. Kinderen voelen dit. In de kern bestaat Homebase uit niets meer en niets minder dan er gewoon zijn als professional, authentiek en oprecht. We hebben niet als doel om binnen een gesprek alles te weten te komen van een kind, om te weten te komen waarom ze soms grenzen over gaan of waarom ze soms alleen maar bij een activiteit willen zitten zonder iets te zeggen. We hebben als doel om een veilige plek te bieden voor kinderen die daar behoefte aan hebben, ook al is dat maar een uur in de week. En van daaruit komen we steeds dichterbij het kind en komen gesprekken alsnog op gang, vanuit vertrouwen en veiligheid. 

Weet je wat helemaal tof is? De professionals die dit project dragen, zijn professionals die vanuit hun hart werken en niet vanuit opleiding of organisatie. 

En zoals we weten: het hart klopt altijd…… 

Wil je meer te weten komen over Homebase of onze Masterclass Straatkracht? Of wil je gewoon eens even sparren? Neem gerust contact op! Kijk op www.zoetzuurzoutbitter.nl.